Google Analytics 4 is in aantocht

Gebruik jij Google Analytics om de data van jouw website te analyseren? Let dan goed op! Google heeft namelijk in maart 2022 aangegeven dat Universal Analytics zal verdwijnen. Dit meetsysteem zal per 1 juli 2023 plaatsmaken voor Google Analytics 4. In dit artikel lees je wat deze overstap zal betekenen.

Google Analytics 4

We schreven er al eerder over: ongeveer twee jaar geleden introduceerde Google de update op Google Analytics, namelijk: Google Analytics 4 (GA4). GA4 werkt op basis van gebeurtenissen en Machine Learning. GA4 is het complete plaatje als het gaat om data verzamelen en verwerken. Gebruikers van GA4 kunnen ‘user journeys’ zien over de gehele website of app en tot nieuwe inzichten komen door de Machine Learning-technologie te gebruiken. Maar het allerbelangrijkst: GA4 is gebouwd om mee te gaan in het alsmaar veranderende digitale ecosysteem.

De overstap van Universal Analytics naar GA4

Lange tijd was het nog onduidelijk wanneer het Google Analytics platform zoals we dat nu kennen, Universal Analytics (UA) genoemd, plaats zou moeten maken voor het nieuwe Google Analytics 4 platform. Nu is het hoge woord er eindelijk uit: Google geeft aan dat alle standaard UA-domeinen zullen stoppen met het verwerken van hits vanaf 1 juli 2023. Hierna heb je nog tenminste zes maanden om toegang te krijgen tot de verzamelde data. Het is daarom sterk aan te raden om direct te beginnen met het implementeren van een GA4-domein. Het is namelijk niet mogelijk om je huidige UA-data mee te nemen naar GA4.

Privacy

Google Analytics 4 is niet afhankelijk van cookies en gebruikt een op gebeurtenis gebaseerd data-model voor metingen. Maar het belangrijkste is dat GA4 geen IP adressen opslaat. Dit zorgt ervoor dat gebruikers van GA4 aan de juiste kant van de privacy voorschriften staan.

Echter is privacy een gevoelig onderwerp. Zoals je wellicht al weet, ligt Google Analytics in Europa onder vuur doordat dit platform niet in lijn is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoewel er nog een heleboel onduidelijkheden zijn, is er een kans dat we in de toekomst gebruik moeten maken van alternatieve meetsystemen.

Gebruik maken van Google Analytics 4?

In juli 2023 is het dan zo ver: de Universal Analytics versie van Google Analytics zal plaats maken voor Google Analytics 4. Dat klinkt nog ver weg, maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Blijf daarom niet langer wachten en koppel je website alvast aan GA4. Zo kun je alvast data verzamelen en alvast wennen aan het bedienen en monitoren van GA4.

Heb je hulp nodig of heb je vragen over de overstap naar GA4 of een alternatief? Twijfel dan niet en neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Op deze pagina blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op online marketing gebied!

Hester Kingma |

Hester verstevigt de klik tussen jou en je klanten, door jou binnen een (advertentie-)klik vindbaar te maken online. Met behulp van goede content en betrouwbare data is een stijgende lijn in conversies onvermijdelijk.
Lees meer van Hester Kingma